«
  1. Anasayfa
  2. Rehberlik
  3. Ders Çalışmayı Engelleyen Nedenler

Ders Çalışmayı Engelleyen Nedenler

Ders Çalışmayı Engelleyen Şeyler

Ders çalışmayı engelleyen nedenler nelerdir? Bu yazımda ders çalışmak isteyen kişilerin ders çalışmasını, ders dinlemesini ve ders başarısını olumsuz yönde etkileyen etmenlerden bahsedeceğim. Peki ders çalışmayı engelleyen nedenler nelerdir?

ders çalışmayı engelleyen nedenler

  1. Bozuk uyku düzeni: Bozuk uyku düzeni ders çalışmasını engelleyen önemli bir faktördür. Çünkü bozuk uyku düzeniniz varsa ders çalışma isteğiniz olsa da uykunuz ders çalışmanızı engelleyebilir.
  2. Geçmişe takılıp kalmak: Hayallerinin peşinde koşan insanlar geçmişe takılıp kalmayan insanlardır. Dolayısıyla geçmişe takılıp kalıyorsanız bu durum ders çalışmanızı doğal olarak etkileyecektir.
  3. Çalışmadığı için vicdan azabı duymak: Vicdan azabı duymak aslında bazı yerler için olumlu ve güzel olsa da söz konusu dersler ve sınavlar olunca bu durum ters tepebilir. Bazen sınava daha uzunca bir süre kalmasına rağmen kendi kendimize ama bu sene hiç ders çalışmadım bundan sonra çalışsam da bir yararı olmaz ki diyebiliyoruz. Oysa yapılması gereken şey millet deli gibi ders çalışıyor oysa ben sınava daha uzunca bir süre kalmasına rağmen kendi kendime vicdan azabından bahsediyorum. Bende ders çalışanlar gibi çalışayım vicdanımı rahatlatayım olmalıdır.
  4. Çevresel etkenlerden çok etkilenmek: Yaşamın her döneminde çevresel etkiler bir şekilde insan yaşamını etkilemiştir. Öğrenciler için de bu durum geçerlidir ama burada önemli olan çevresel etkilerin olumsuz taraflarından en az hasarla kurtulmaktan geçer.
  5. Aşırı kaygı: Aşırı kaygılı olmak öğrencilik yaşamında ve sınav sürecinde her şeyi berbat edebilecek kadar güçlü bir etken olarak karşımıza çıkabilir. Dolayısıyla mümkün mertebe stres ve kaygıdan uzak olmalıyız ve bunun için gayret etmeliyiz.
  6. Telefonla saatlerce vakit geçirmek: İçinde bulunduğumuz çağın önemli güzelliklerden biri de hiç şüphesiz akıllı telefonların hayatımıza girmiş olması ve insan yaşamını kolaylaştırıyor olmasıdır lakin telefonla çok fazla uğraşmak ve zamanı öldürmek de beraberinde getirdiği olumsuz durumlardır. Dolayısıyla ders çalığımız zaman veya sınav sürecinde olabildiğince az bir şekilde telefonla uğraşmak gerekiyor.
  7. Bir soruya takılıp kalmak, moral bozmak: Bir çoğumuzun başına gelmiştir bu durum. Bazen karşımıza çok uğraştırıcı sorular çıkıyor haliyle bu tarz sorularla çok uğraşıyoruz. Burada önemli olan bu tarz sorular karşınıza çıktığında takılıp kalmamak ve moral bozmamak olmalıdır.
  8. Programsız çalışmak: Programsız çalışmak da ders çalışmayı engelleyen nedenlerden biridir ve hatta bu durumu ilk sıraya koyabiliriz. Çünkü programsız çalışan her taraftan esen rüzgar gibi bir düzeni yoktur.
  9. Hedeflerin belirlenmemesi: Üzülerek söylüyorum ki bu durum öyle bir hal almış ki adeta dağ kadar büyümüştür. Çocuk okula gidiyor ortaokulu bitiriyor liseyi bitiriyor ama ne için okuduğunu hedefleri neler bilmiyor. Bizdeki en büyük sorunlardan biridir bu durum. Dolayısıyla bu oldukça yanlış bir durumdur. Çocuğun küçük yaşta becerilerine, ilgi ve isteklerine göre yönlendirilmesi gerekiyor.
  10. Motivasyon eksikliği: Her işte olduğu gibi ders çalışırken de insanın motive olması önemlidir. Dolayısıyla mümkün olduğunca ders çalışacağımız zaman motive olmuş bir şekilde dersin başına oturmalıyız.
  11. Zorlanan derslerin dışlanması: Kolaycılığa kaçan tarafları olan bir yapımız olduğunu düşünüyorum. Haliyle zorlandığımız veya yapamadığımız dersler olduğu zaman ya bu dersi dışlıyoruz veya bu ders için söylenecek başka şeyler bulabiliyoruz. Tam tersi yani zorlanan dersler olduğunda üstüne gidilmesi gerektiğini ve adeta o ders ile bir mücadeleye girilmesi gerektiği kanaatindeyim.

Ders çalışmayı engelleyen nedenleri 11 maddede bahsetmeye çalıştım. Bu yazının siz okuyan değerli okuyucuma faydalı olmasını diliyorum.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *