Lider Olmak İçin Ne Yapılmalı?
Lider, şimdiki zamanlarda yönetici niteliği taşımaktadır. Yönetim ve liderlik dediğimiz zaman aklımıza, insanlarla birlikte belirlenen amaçları gerçekleştirmeyi anlıyoruz.
Bu açıdan baktığımız zaman karşımıza üç temel olgu çıkar. Bunlar; kişinin kendisi yani lider, amaca ulaşılacak şey yani işin kendisi ve o işi yaparken beraber olunacak insanlardır. Bu üç temel olgu olmadan ne bir iş gerçekleştirebilir ne de liderlik yapılabilir.
Eğer amacımız etkili, insanları peşinden sürükleyebilen, fark yaratabilen, hem organizasyonun hem de bireylerin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayan, sürekli kendini geliştiren bir lider olmaksa; ”Lider olmak için ne yapılmalı?” sorusunu cevaplamamız gerekir.
Lider yani yönetici dediğimiz zaman, birçok disiplini içinde barındıran birinden ya da birilerinden bahsediyoruz demektir. İyi bir lider, yönettiği çalışanlarda coşku yaratıp, onlara gerekli enerjiyi vermek için; ekip ya da takım içindeki önce cesaretlendirip sonra işe yönlendirmelidir.
Kişiliğiyle ve yaptıklarıyla kişilere örnek olmalı, verdiği sözleri ve vaatleri mutlaka yerine getirmeli ve politik davranmamalıdır. Bazı durumlarda işin içine doğrudan girmeli; performansı ve verimliliği arttırmak için insanları teşvik etmeli ve sorumluluğu paylaşmalıdır.
Liderlikte ve birçok şeyde aslında başlangıç noktası, kendini bilmek ve kendini tanımaktır. Kendi zaaflarını ve güçlü yanlarını bilmeyen, kendisi için gelişim planı hazırlamayan, motive olabileceği hislerini keşfetmemiş ve vizyonu olmayan biri liderlik yapamaz.
Bunun için, kendinizi değerlendirin, geribildirim ve eleştiri almaya hazırlıklı ve gönüllü olun, önyargılı olmayın ve yaşadığınız her şeyden kendinize pay ya da ipucu çıkarın. Ayrıca lider olarak ekibinizden beklediğiniz yetkinlik, gelişim ve becerileri öncelikle kendiniz uygulamalısınız.
Son olarak kısaca toparlarsak iyi bir lider, kendisine bağlı olarak çalışan ya da başında bulunduğu ekibe, takıma ve gruba; işle ya da durumla alakalı olarak birtakım direktifler verir, bu direktifleri verirken alınan bir karar varsa açıklamada bulunur ve açıklamadan sonra işin doğru yapılabilmesi için çalışanı destekler ve yönlendirir.
Ayrıca lider, işin ve durumun olgusunu, doğrusunu, yanlışını açıkladıktan sonra, ne karar alınması gerekiyorsa ya da ortada bir problem varsa çözümlenmesini çalışana bırakarak; kişisel gelişim adına sorumluluklar vermelidir…