«
  1. Anasayfa
  2. Pratik Bilgiler
  3. Mustafa Kemal Neden Samsun’a Gönderildi?

Mustafa Kemal Neden Samsun’a Gönderildi?

Mustafa Kemal Neden Samsun’a Gönderildi?

Bu yazımda Mustafa Kemal neden Samsun’a gönderildi sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Konu ile ilgili sorular geldiği için bu tarz sorulara cevap olması için bu konuya açıklık getirmek istedim.

Mustafa Kemal Neden Samsun'a gönderildi

Neden Mustafa Kemal Gönderildi?

Bunun birçok sebebi var ama en önemli sebeplerini yazmaya çalışacağım. Bir kere her şeyden önce Mustafa Kemal çok başarılı bir subaydı. Başarılı bir subay olduğundan dolayı bu görev için gönderilmesi gayet doğal ve mantıklıdır. Diğer bir sebebi ise kendisi zaten uzun zamandır milli mücadeleyi başlatmak için çareler arıyordu. Kendisinin Anadolu’ya gitmek istemesi oldukça önemli bir nedendir. Yine Mustafa Kemal’in padişaha yakın olması ve padişahın da Mustafa Kemal’in gönderilmesini istemesi etkili olmuştur. İstanbul hükümeti uzun zamandır Mustafa Kemal’den rahatsızdı ve bu görev bahanesi ile Mustafa Kemal’i İstanbul’dan uzaklaştırmak istemesi de Mustafa Kemal’in Samsun’a gönderilmesinde etkili olmuştur. Bir başka ve son neden olarak Mustafa Kemal’in İttihatçı olmaması onun Anadolu’ya gönderilmesinde çok etkili olmuştur.

Mustafa Kemal’in Resmi Yetkisi Nedir?

Mustafa Kemal Samsun’a çıkarken 9. Ordu müfettişi yetkisini alarak çıktı. Bu yetki ile tüm askeri ve sivil yöneticilere emir verebiliyordu.

Mustafa Kemal’in Resmi Görevi Nedir?

Mustafa Kemal’in Samsun’daki resmi görevi askeri birlikleri dağıtmak ile asayiş ve düzeni sağlamaktı. Halkın elindeki silah ve cephaneyi toplayıp itilaf devletlerine teslim etmek de görevleri arasında bulunuyordu.

Mustafa Kemal’in Samsun’a Gitmek İstemesindeki Düşünce Nedir?

Mustafa Kemal, Anadolu’ya geçerek halka karışmak, işgallere karşı halkta milli bilinci uyandırmak, milli mücadeleyi örgütlemek, tam bağımsızlığı kazanmak ve akabinde milli egemenliğe dayanan bir devlet kurma düşüncesi içerisindeydi.

Mustafa Kemal Samsun’da

Mustafa Kemal, 16 Mayıs 1919 tarihinde bandırma vapuruyla İstanbul’dan ayrıldı ve 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a vardı. Böylelikle milli mücadele başlamış oldu.

Samsun Raporu: Mustafa Kemal, Samsun’a ayak basar basmaz çalışmalarına başladı. Yaptığı detaylı incelemeler sonucunda bir rapor hazırlayarak İstanbul’a gönderdi.

Raporda:

Bölgede meydana gelen olaylardan Türklerin değil Rumlar ve işgalci subayların sorumlu olduğunu ve Anadolu halkının bağımsızlığını kazanmak için kararlı olduğunu ifade ediyordu. Mustafa Kemal yazdığı rapor ile ilk defa resmi göreviyle çelişmektedir.

Mustafa Kemal, Samsun’da komutanlarla görüşerek hem onların fikirlerini aldı hem de milli mücadele ile ilgili görüş birliğine vardı. Samsun, İngiliz işgalinde olduğundan dolayı kendisini burada güvende hissetmedi ve 25 Mayıs 1919 tarihinde Havza’ya geçti.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *