Osmanlı Devleti’nde Sosyal Kurumlar
Osmanlı’da kurumlar toplum yapısının çok önemli bir değeriydi. Bu yazımda bu kurumları ve bu kurumlar hakkında kısa bir bilgi vereceğim. Bu kurumlar ÖSYM’nin yaptığı birçok sınavda çıkmıştır ve çıkmaya da devam edecek türden oldukça önemli kurumlardır.
Osmanlı’da Sosyal Kurumlar
Himaye-i Etfal : Çocuk esirgeme kurumudur. Şehit ile gazi çocuklarının eğitimi için kurulmuş bir sosyal kurumdur.
Hamidiye Etfal : Çocuk hastanesidir. Sultan II. Abdülhamid’in ölen kızının hatırasına yaptırdığı ve kimsesiz çoocukların tedavilerinin yapıldığı ilk hastanedir.
Darülaceze : Yoksullar evidir. İhtiyaçlarını gidermekte zorluk çeken yaşlılar, sokağa terk edilenler gibi zor durumda bulunan insanlara yardım etmek amacıyla kurulan bir kurumdur.
Darülbedayi : Tiyatrodur. Güzellikler anlamına gelen darülbedayi, Osmanlı’da ilk tiyatro oyunlarının oynandığı yerdir. Darülbedayi, günümüzde şehir tiyatroları adını almıştır.
Darülelhan : Konservatuvar yani müzik okuludur.
Darülfünun : Üniversitedir. Bu kurum sonradan İstanbul Üniversitesi olarak karşımıza çıkacaktır.
Darüleytam : Yetimler yurdu. I. Dünya Savaşı’ndan sonra önemi bir hayli artan bu kurum şehit yetimlerini korumak için kurulmuştur.
Darüşşafaka : Yetim çocukların eğitim ve okul ihtiyaçlarına katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş bir kurumdur.
Darülmesai : Askeri eşya dikim evi olarak bilinir. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’ndan kazandığı ödülü Darülmesai kurumuna bağışlamıştır.
Hilal – i Ahmer : Kızılaydır. Yaralı ve hasta askerlere yardım etmek amacıyla kurulmuştur.
Hilal – i Ahdar : Yeşilaydır. Alkol ve uyuşturucu ile mücadelede etmek amacıyla kurulmuş bir kurumdur.