SAĞLIKLI, MUTLU ve KENDİNLE BARIŞIK OLMAK
Kendimizle baş başa kaldığımız saatler vardır ya… Hiç düşündünüz mü gün içinde tükettiğim gıdaların ne kadarı sağlığımı iyi yönde etkiliyor. Hiç kendi kendinize sağlıklı yürüyemiyorum, sağlıklı uyuyamıyorum ve her şeyden önemlisi sağlıklı gülemiyorum dediğimiz oldu mu? Evet, aslında sağlıklı beslenemiyoruz.
Kilolarımı kontrol edemediğim zamanlarda bu sorularla yoğunlaşırım. Hemen araştırmaya başlarım. Çevremize baktığımız zaman ne kadar zengin bir mutfağa sahip olduğumuzu görüyoruz.
Mayalı hamurlu gıdalar, yüzlerce kavurma ve kebap çeşitleri, pastalar, şerbetli tatlılar… Evet hepsi çok özel ve lezzetli fakat ne kadarı sağlıklı?
SAĞLIK; insan hayatındaki en önemli faktörlerden biridir. Sağlıklı yaşamak günümüz şartlarında birçok başlık altında toplanabilir. Bunlardan ilki sağlıklı beslenmektir. Sağlıklı diğer değişle mutlu insan günlük hayatında beslenmesine büyük ölçüde dikkat eden insandır.
Toplumuzda yeme alışkanlıkları hiç yer değiştirmeden devam ederken(yöresel ve aileden gelen alışkanlıklar)bilinçsizce yapılan diyetler, gereksiz yapılan eksersizler bir sonuç vermemekle birlikte çocuklarımıza da aktarılmaktadır.
Gençlerin çoğu cips, hamburger, pizza, fastfood, gereksiz gazlı içeceklerle öğün atlarken bir çok sağlık problemini de yanında taşımaktadır.
Bilinçli diyet yaparak, kontrollü yemek yiyerek, yeteri kadar egzersiz yaparak sağlık yaşayabilmek mümkündür. Bilinçli diyet yapmak; Zayıf kalabilmek yani kendimizi mutlu hissettiren formu koruyabilmek için;
Günde tüketilebilen en az 2 litre su, yeterince vitamin, yakılabilecek kadar kalori,
Yağda kızarmış et yerine ızgara
Kavurmalar yerine haşlama ya da az yağda fırında
Beyaz ekmek yerine tahıllı veya kepek ekmeği
Katkı maddeleri ile hazırlamış meyve suları yerine meyvenin kendisi
Yağlı kuru yemiş yerine leblebi
Gazlı içeceklerle yerine ayran
Şekerli tatlılar yerine sütlü tatlılar…
Bu maddeleri isteğimiz kadar uzatıp Yemek yeme alışkanlıklarımızı belirli bir düzene sokarak işe başlayabiliriz. Diyet ve sağlıklı yaşamak adına sayfa sayfa hazırlanan; günlük hayatımızda bizi zorlayan aç bırakan diyet listelerine, sağlığımızı tehdit eden çeşitli zayıflama haplarına, bizi yorgun düşüren gereğinden fazla yapılan egzersizlere ihtiyacımız olacağını düşünmüyorum.
Baş edemediğimiz fazla Kilolarımız varsa diyetisyenimizden alacağımız sağlıklı bilgilerle boyumuza, kilomuza, vücuttaki yağ oranımıza ve hatta hayat tarzımızı (çalışma, uyuma, spor yapma, boş zamanlarını değerlendirme) göre bize özel hazırlanan diyetlerle mutlu yaşayabiliriz.
Mutlu ve sağlıklı yaşamaya devam edebilmek için yapmamız gerekenleri yapmıyorsak hiçbir formül işe yaramayacaktır. Şimdi kendime tekrar soruyorum en azından bu kadarını yapabiliyor muyum?
EVET, ben mutlu bir insanım…